صادرات زعفران فرصتی طلایی برای ایران در بازار چین
صادرات زعفران به عنوان یکی از ارزشمندترین ادویهها در بازارهای جهانی شناخته میشود، صادرات زعفران یکی از پرسودترین فعالیتهای اقتصادی ایران به شمار میآید. گیاه زعفران، با ارزشترین محصول کشاورزی ایران است و به عنوان بزرگترین و معتبرترین تولید کننده و صادرکننده زعفران در جهان شناخته میشود. عمدهترین مناطق کشت زعفران در ایران در استان خراسان قرار دارند، جایی که زمینهای گستردهای به تولید این طلای سرخ اختصاص یافته است.
تولید و برداشت زعفران ، فرآیندی بسیار دشوار است. این سختی در کشت و برداشت سبب شده، زعفران به عنوان یکی از گرانترین ادویهها در جهان به شمار رود.
زعفران یک محصول با ارزش کشاورزی است که علاوه بر اینکه در مصارف خوراکی مورد استفاده قرار می گیرد. در داروسازی و طب سنتی نیز کاربرد فراوانی دارد. زعفران که به طلای سرخ معروف است از گذشته تا به امروز برای همه کشورهای دنیا مورد اهمیت بوده است. بطوریکه خیلی از کشورها با داشتن زمینی حاصلخیز به کاشت این محصول سرخ و خوش عطر می پردازند.
یکی از این کشورها ایران است که با وجود برخورداری از آب و هوای خوب و چهار فصل خود به کاشت و برداشت این محصول می پردازد. و با صادرات زعفران به چین و سایر کشورها بیش از ۹۵ درصد از زعفران سراسر جهان را تأمین می کند. در این مقاله می خواهیم در مورد صادرات زعفران به چین و قوانین و نکات مهم در این زمینه حرف بزنیم.
زعفران را میتوان به عنوان یکی از محصولات با ارزش و گران بها نام برد. این محصول در یک آب و هوای گرمسیری می توان کاشت. که برخی از شهرهای ایران مانند خراسان شمالی، جنوبی، رضوی و شهرهای کرمان و چهار محال بختیاری با وجود داشتن آب و هوای گرمسیری در آن ها طلای سرخ کاشت و برداشت می شود.
سپس در بسته بندی مختلف و درجه بندی متفاوت به شهرهای دیگر صادر می شود. و چون این محصول کاربردهای فراوانی در کشورهای مختلفی دارد. به صادرات آن «طلای سرخ» به چین و سایر کشورها صورت می گیرد.
۵ روش ساده صادرات زعفران به چین
همانطور که مشخص است برای صادرات زعفران به چین می بایست با توجه به قوانین و روش های مختص آن اقدام کرد. البته ممکن است برخی از این روش ها با محصولات دیگر مشترک باشد در ادامه مطلب می خواهیم به این موضوع بپردازیم:
۱.بازاریابی محصول در شهرها و کشورهای مورد نظر
برای صادرات زعفران به چین و سایر کشورها لازم است بازاریابی در مقصد انجام شود. به این منظور که با توجه به ترفند ها و روش های مختلف به شناخت بازار چین پرداخت. و اینکه چطور می توان با این بازار وارد شد از اقدامات مهم در زمینه صادرات محصول است. رعایت کردن این نکته ی مهم احتمال موفقیت در این تجارت را افزایش می دهد.
۲.ارسال زعفران با کیفیت و مرغوب
یکی از موارد و اصول مهم در صادرات زعفران به خارج کشور این است که چه محصول صادراتی از محصول خود باشد چه از یک واسطه خریداری کرده باشید، حتماً می بایست با کیفیت، درجه یک و مرغوب باشد. زیرا کیفیت محصول در قروش آن ، بازاریابی، جذب مشتریان و در نتیجه درآمدزایی آن بسیار مؤثر است.
۳.انتخاب بسته بندی مناسب و در سطح بین المللی
همیشه برای انتخاب محصول، بسته بندی آن است که توجه مشتری را جلب می کند. اگر زفران با یک برند ویژه در یک بسته بندی شیک و مناسب بسته بندی شود تأثیر زیادی در موفقیت کسب و کار شما دارد.
۴.اقدامات لازم گمرکی
این قسمت از کار، تمام پروسه ی ترخیص .کالای زعفران انجام می شود. و در نهایت بارنامه ارسال محصول به چین صادر واقدامات لازم برای مراحل بعد انجام می شود.
۵.مراحل لازم برای صادرات
پس از مرحله ی ترخیص کالا از گمرک نوبت به وسیله ی مناسب برای حمل کالا می رسد. در این مرحله از کار وسیله حمل و نقل با توجه به وزن و حجم بسته بندی و زمان ارسال آن انتخاب می شود. که معمولاً حمل و نقل هوایی است.
انواع زعفران صادراتیصادرات زعفران بر اساس کیفیت و نوع آن دستهبندی میشود. به عنوان مثال، زعفران تمام قرمز یکی از انواع برتر و محبوب این محصول برای صادرات به چین و کشورهایی اروپایی است.
-
زعفران سرگل
زعفران سرگل به عنوان پرمصرفترین نوع زعفران در بین مردم شناخته میشود. این نوع زعفران خود به سه دسته ممتاز، سرقلم و سرریشه از نظر قیمت و کیفیت تقسیم میشود. در بازارهای بینالمللی، زعفران سرگل با نام زعفران تمام قرمز شناخته میشود.
-
زعفران نگین
زعفران نگین به دلیل ظاهر جذاب و عطر فوقالعادهاش شناخته میشود. این ویژگیها باعث شدهاست، زعفران نگین مورد توجه و محبوبیت بیشتری در بین مردم داشته باشد. قیمت زعفران نگین به علت شکل ظاهری برجسته و عطر قویتر، بیشتر از سایر زعفرانها است
-
زعفران پوشال
این نوع زعفران از ترکیب کلاله و مقدار کمی خامه تشکیل میشود. بخش سفید انتهای رشته در این محصول بسیار کمتر است. زعفرانهای رشتهای درجه یک، دو و سه در دسته زعفران پوشال قرار دارند.
-
زعفران دسته یا دخترپیچ
در بین زعفرانهای صادراتی این، نوع از زعفران رشته کامل، دختر پیچ یا مادر زعفرانها نیز شناخته میشود. برای تهیه این نوع زعفران، کشاورزان رشتههای زعفران را از گلبرگها جدا کرده و سپس خشک میکنند. رشتههای خشک شده را با نخ به هم میبندند تا ظاهر زیبا و منظم خود را حفظ کنند. زعفران دخترپیچ، یکی دیگر از انواع زعفران است که به کشورهای عربی و اروپایی
-
خامه زعفران یا ریشه زعفران یا زعفران سفید
زعفران سفید، که به خامه زعفران نیز معروف است، در خاک قرار نمیگیرد. این قسمت در واقع انتهای خامه کلالههای زعفران است. ریشهای که درون خاک قرار دارد، مسئول تأمین مواد غذایی و آب برای گیاه است و بهطور کامل با بخش خامه زعفران تفاوت دارد. این دو بخش از نظر ظاهری نیز با یکدیگر متفاوت هستند.
-
کلاله زعفران جیست؟
گل زعفران دارای ۶ گلبرگ بنفش و ۳ پرچم زرد است که به ساقه اصلی متصل میشوند. با جدا کردن گلبرگها، کلالههای زعفران آشکار میشوند. این کلالهها شامل ۳ شاخه قرمز رنگ هستند که به یک خامه سفید متصلاند. این قسمت سفید به عنوان زعفران سفید یا خامه زعفران نیز شناخته میشود.
قوانین صادرات زعفران به چین چیست؟
لازم است بدانید که برای صادرات زعفران به چین باید با قوانین صادرات طلای سرخ آشنا شوید. اگر میزان زعفران شما زیاد نباشد و جنبه ی تجاری نداشته باشد، خروج آن توسط مسافران منعی ندارد.
بطوریکه هر مسافر می تواند ۱۰۰ گرم زعفران بسته بندی شده را خارج کند. اما اگر این میزان بیشتر شود،جنبه تجاری پیدا می کند. برای این میزان دیگر فرد باید برای گرفتن کارت بازرگانی اقدام کند. سپس زعفران بستهبندی شده را به گمرک برده و برای گرفتن پروانه صادراتی اقدام نمایید.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که نیازی به پرداخت مالیات، حقوق گمرکی و عوارض در زمان صادرات زعفران نیست.
مجوزهای لازم برای صادرات زعفران
- کارت بازرگانی یکی از مدارک لازم برای صادرات است.
- در صورت نیاز معرفینامه و یا وکالتنامه شخص مورد نظر که قصد صادرات زعفران به خارج کشور را دارد.
- اخذ گواهی بهداشت، فرنطینه ی دامی و نباتی گواهی استاندارد محصولات غذایی.
- مدرک گواهی احراز هویت نیز الزامی میباشد.
قیمت زعفران صادراتی به چین چطور مشخص می شود؟
قیمت این محصول گران بها طبق موارد و استاندارد ها و قوانین وضع شده در چین مشخص میشود. مواردی که در قیمت چین تأثیرگذار است در پایین ذکر می شود:
- هزینه های مربوط به گمرک
- هزینه های حمل و نقل محصول
- اگر زعفران با نام تجاری ایران وارد کشور چین شود بر روی قیمت آن تأثیرگذار است.
محدودیت های موجود برای صادرات زعفران به چین
با توجه به اینکه زعفران به عنوان یک گیاه داروی نیز به حساب می آید می توان از آن در ساخت داروها استفاده کرد. در همین راستا در ایران و طب چینی برای درمان برخی از بیماری ها استفاده می شود. اما در ایران این طلای سرخ برای آشبزی استفاده می شود.
اما کاربرد آن در چین در طب و دارو می باشد. به همین دلیل است که مسئولان در چین برای وارد کردن زعفران حساسیت زیادی داشته باشند. بطوریکه برای صادرات و فروش این محصول به چین سخت شود. و با یکسری محدودیت هایی همراه باشد یکسر از این محدودیت ها اخذ مجوز از وزارتخانه های مختلف است. که همین امر باعث می شود زمان و وقت زیادی برای این موضوع گرفته شود.
محدودیت های بعدی برای صادرات این محصول تعرفه ی بالایی که از طرف دولت چین برای این محصول در نظر گرفته می شود. همینطور قوانین خاصی که دولت چین برای واردات زعفران وضع می کند. شرایط را برای صادرات این محصول سخت و پیچیده می کند.
با وجود تعرفه ها و قوانین سخت گیرانه برای این محصول هنوز صادرات زعفران به چین، مهم ترین هدف و در اولویت نسبت به کشورهای دیگر است. و یک سوم از صادرات این محصول با ارزش و گرانبها متعلق به کشور چین است.
مورد دیگر از محدودیت ها می توان از آن نام برد برگشت محوله ی زعفران است. که در صورت ارگانیک نبودن محصول ممکن است با این اتفاقات روبرو شویم.
فرصتهای صادرات زعفران به چین
توجه به افزایش آگاهی مردم چین نسبت به خواص زعفران و کاربردهای آن، تقاضا برای این محصول در حال افزایش است. این روند فرصت مناسبی برای افزایش صادرات فراهم میکند.شهرهای بزرگ و در حال توسعه چین، بازارهای نوظهوری برای محصولات لوکس و با کیفیت ایرانی مانند زعفران هستند. شناسایی و بهرهبرداری از این بازارها میتواند به افزایش فروش و تبادلات تجاری کمک شایانی کند.
فرصتهای بسیاری برای همکاری با شرکتهای چینی و جذب سرمایهگذاری وجود دارد. این همکاریها میتواند به بهبود فرآیند تولید و صادرات زعفران نیز کمک کند. همچنین حمل و نقل زعفران به چین با چالشهایی همراه است. هزینههای حمل و نقل، زمانبندی و تضمین کیفیت محصول در طول مسیر، از جمله مسائلی است که برای صادرات این ادویه ارزشمند باید به آن توجه شود.
تقاضای زعفران در بازارهای چین
محبوبیت زعفران در چین دلایل مختلفی دارد از جمله استفاده از این طلای سرخ در طب سنتی، آشپزی و صنعت آرایشی و بهداشتی میتوان نام برد. همچنین خواص دارویی زعفران مانند درمان بیمارهای ضد افسردگی، ضد التهابی و تقویت سیستم ایمنی بدن، موجب شده تا این محصول در طب سنتی چینی نیز جایگاه ویژهای داشته باشد. علاوه بر این، زعفران به عنوان یک ادویه گرانقیمت و لوکس در غذاهای چینی مورد استفاده قرار میگیرد.
بازار چین با جمعیت زیاد و تقاضای رو به افزایش برای محصولات با کیفیت، فرصتی بزرگ برای صادرات زعفران ایرانی فراهم کرده است. با توجه به چالشها و فرصتهای موجود، تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی باید با بهبود کیفیت محصول، توسعه برندهای معتبر و ایجاد شبکههای توزیع موثر، از این فرصتها بهرهبرداری کنند. همکاریهای تجاری و سرمایهگذاری مشترک با شرکتهای چینی نیز میتواند به بهبود فرآیند صادرات و افزایش سهم ایران از بازار زعفران چین کمک کند.