فرصت های تجاری ایران و چین

فرصت های تجاری ایران و چین


در ماه های اخیر، سفر هیأت دولت به کشور چین انجام شد و با برگزاری همایش به بررسی فرصت ها و ظرفیت های توسعه روابط اقتصادی بین ایران و چین پرداخته شد. در این همایش در مورد افزایش روابط تجاری و فرصت های تجاری بین چین و ایران بررسی شد.

چین با توجه به پیشرفت هایی چشمگیری که در زمینه ی اقتصاد داشته است. به عنوان قدرت اقتصادی جهان شناخته می شود. و خیلی از کشورهای جهان به تجارت با چین پرداخته و به عنوان شریک اصلی در تجارت محسوب می شود. اما کشورمان با توجه به وجود فرصت های تجاری بین ایران و چین حساب ویژه ای روی توسعه روابط اقتصادی با چین باز کرده است.

ژان شائو یانگ، معاون شورای گسترش تجارت بین‌المللی چین (CCPIT) می گوید، ایران و چین  روابط ریشه دار و محکمی دارند. و دوستی دیرینه بین آن ها همچنین توسعه روابط مدنی و فرهنگی میان این دو کشور باعث افزایش و تحکیم روابط تجاری بین این دو کشور می شود.

روابط تجاری سالانه بین ایران و چین
افزایش واردات ازچین و روابط بین ایران و چین

روابط تجاری سالانه بین ایران و چین

با توجه به گفته رئیس اتاق ایران و چین، سالانه حدود ۲۴۰۰ دلار کالای وارداتی به کشور ایران ارسال می شود. و صادرات کالا نیز انجام می شود اما برای توسعه و افزایش صادرات نیاز است که شرکت های بزرگ صادراتی وارد کار شوندذ تا در طولانی مدت سودآوری بالایی به همراه داشته باشند.

برای افزایش صادرات

لازم است برای افزایش صادرات به چین علاوه بر افزایش کالاهای صادرات به چین ، برنامه ریزی های لازم برای  صادرات کالاهایی که تابحال به چین صادر نشده است انجام شود.

در این صورت می توان صادرات ایران به چین را توسعه داد. و غلاوه بر آن باعث افزایش روابط تجاری و ایجاد فرصت های تجاری جدید بین ایران و چین می شود.

بطوریکه در سال ۲۰۲۲ میلادی ۱۵.۸ میلیارد دلار معامله تجاری بین ایران و چین انجام شده است. و برای افزایش این روابط باید علاوه بر افزایش ظرفیت های موجود به دنبال فرصت های تجاری جدید بین ایران و چین بود.

برای رسیدن به این هدف، بازارهای بزرگ، بهبود روابط ، بالا بردن کیفیت روابط تجاری بین چین و ایران می تواند سبب توسعه معاملات تجاری بین این دو کشور شود.

 

پیشرفت روز افزون اقتصاد کشور چین به عنوان قطب اقتصاد

کشور چین از گذشته تا به اکنون در شمار کشورهای اقتصادی دنیا محسوب می شود. بطوریکه در سال های اخیر نیز پیشرفت زیادی از لحاظ افتصادی و واردات انواع کالاها به دیگر کشورها داشته است. به همین دلیل تبدیل به پر سرعت ترین اقتصاد جهان شده است.

و طبق آماری گفته شده است، تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۱۷ در رتبه نخست بوده است. و با بررسی مجدد و طبق آمار در سال ۲۰۲۲ تولید ناخالص داخلی چین از ۱۲۰ تریلیون یوان (۱۷.۴ تریلیون دلار) بالاتر رقته است.

آمارها ها نشان می دهد که این کشور در این سال حداقل ۴.۴ درصد رشد اقتصادی داشته است. اما کشور چین در سال های ۲۰۲۰ معادل ۱۰۰ تریلیون یوان و در سال ۲۰۲۱ نیز معادل ۱۱۰ تریلیون یوان تولید ناخالص داخلی داشته است.

با توجه به رشد اقتصادی این کشور از جایگاه قابل توجهی در اقتصاد بین‌المللی و زنجیره‌های ارزش جهانی برخوردار است. بر همین اساس با افزایش روابط بین این دو کشور پمی توان فرصت های تجاری بین ایران و چین ایجاد کرد.

 

 

آمار افزایشی سرمایه گذاری چین برای ایجاد فرصت های تجاری ایران و چین
افزایش سرمایه گذاری چین و نگاه به این کشور برای ایجاد فرصت های تجاری بین ایران و چین

آمار افزایشی سرمایه گذاری چین برای ایجاد فرصت های تجاری ایران و چین

اگر  اخبار اقتصادی را دنبال کنید متوجه خواهید شد که چین روابط تجاری خوبی با بسیاری از کشورها دارد. و به عنوان شریک تجاری ۱۲۰ کشور در جهان است. بطوریکه با تولید انبوه کالاهای متنوع، بسیاری از کالاهای چینی را در اکثر کشورهای جهان می توانید مشاهده کنید.

این کشور طبق آمارها در زمینه سرمایه گذاری نیز رشد زیادی داشته است. آمار نشان می دهد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشور چین در ۱۰ ماهه اول سال ۲۰۲۲ با افزایش ۱۷.۴ درصدی در مقایسه با همین مدت در سال گذشته داشته است. به طوریکه به رقم ۱۶۸.۳ میلیارد دلار رسیده است.

و اگر بخواهیم آمار مقایسه ای سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشور چین را در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال قبل آن بگوییم، ۱۴.۹ درصد افزایش داشته است.

اما سرمایه گذاری چین در قسمت های مختلف کشورهای دیگر در سال ۲۰۲۲ میلادی، ۹۸۵ میلیارد و ۳۷۰ میلیون یوان بوده است. این رقم نیز طبق اعداد آماری گفته شده نسبت به سال ۲۰۲۱ میلادی ۵.۲ درصد افزایش یافته است.

همه ی این آمارهای افزایشی نشان می دهد که این کشور به عنوان قطب اقتصادی می تواند باعث ایجاد و افزایش فرصت های تجاری ایران و چین شود.

 

 

کشور چین و یک رقیب تجاری ایران

اما روابط اقتصادی بین ایران و چین در بخش های مختلف افزایش یافته است. و انتظار می رود بیش از این نیز باشد.  با توجه به اینکه آمارها نشان می دهد در سال ۲۰۱۴این دو کشور معادل ۵۱ میلیارد دلار مبادلات تجاری داشتند  بنابراین فرصت های تجاری ایران و چین ظرفیت این را دارد که به ۶۰ میلیارد دلار برسد. اما در سال های اخیر این رقم کاهش یافته است.

باتوجه به افتتاح سرکنسولگری چین در بندرعباس می توان انتظار داشت که مراودات دو کشور افزایش یافته و همکاری‌های دوجانبه چین با جنوب ایران نیز گسترش یابد.

و با استفاده از روش های کنسرسیوم‌های صادراتی می توان باعث افزایش صادرات کشور ایران شد و با ارسال انواع کالاها بخش قابل توجهی از کالاهای مورد نیاز چین را تأمین کرد.

آمارهای فرصت های تجاری ایجاد شده بین ایران و چین در سال 1401 و 1402
میزان فرصت های تجاری ایران و چین در طی سال ها

آمارهای فرصت های تجاری ایجاد شده بین ایران و چین در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲

  • طبق آماری که گمرک ایران ارسال کرده است در ۱۰ ماهه اول سال ۱۴۰۱، ۲۹.۲ میلیون تن کالا به ارزش ۲۵.۳ میلیارد دلار تجارت ایران با چین بوده است.
  • این آمار نشان می دهد که ایران با کشور چین معاملات تجاری بیشتری داشته است. و اعداد آماری امارات با ۱۹.۸ میلیارد دلار، ترکیه با ۱۱.۷ میلیارد دلار و عراق با ۹ میلیارد دلار است.
  • صادرات به کشور چین در ۱۰ ماهه ۲۰۲۲، ۱۲ میلیارد و ۸۰۶ میلیون دلار
  • واردات از چین نیز معادل ۱۲ میلیارد و ۶۹۸ میلیون دلار بوده است که به ترتیب رشد ۱۰ و ۳۳ درصدی را نشان می‌دهد.

 

سود آوری از طریق فرصت های تجاری ایران و چین

کشور ایران از طریق صادرات انواع کالاها شامل مصالح ساختمان، قیر، آهن آلات و فولاد، انواع خشکبار، زعفران، چرم و لاستیک، محصولات صلعتی و شیمیایی، پارچه و غیه با درآمد زیادی رسیده است.

اما برخی از محصولات صادراتی بیشترین استقبال را داشته اند مانند پسته، زعفران، صنایع دستی و چرم و ..

و کالاهایی که از چین وارد می شوند مانند کود، دارو، ماشین آلات، لوازم الکترونیکی، محصولات فولادی، پارچه، لاستیک، لوازم و قطعات خودرو، کاغذ و مقوا و… که در بسیاری از کارخانجات تولیدی و … مورد استفاده قرار می گیرد.

نتیجه گیری:

با توچه به مطالب گفته شده در مورد اقتصاد کشور چین و روابط بین دو کشور ایران و چین انتظار می رود که روابط  تجاری بین این دو  با گرشت زمان افزایش یابد و حتی فرصت های تجاری جدید بین این دو کشور برقرار گردد. بنابراین ممکن است هر روز شاهد اخبار مبتنی بر امضای قراردادهای تجاری بین این دو کشور باشیم. چرا که اخیزاً نیز برای صادرات بعضی از اقلام کشاورزی و لبنی تفاهم نامه‌هایی میان دو کشور امضا شده است.

امیدواریم با مطالعه این مقاله با آگاهی و دانش ازم به عنوان یک تاجر در زمینه صادرات و واردات کالا با مشورت با متخصصین در این زمینه اقدام فرمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *